You are currently viewing Oyundan Başka Çare Yok!

Oyundan Başka Çare Yok!

“Oyun çocuğun işidir.”

Maria Montessori

 

Çocuğunuzun derslerinde başarılı olmasını ister misiniz? Yeni ve faydalı beceriler edinmesini ister misiniz? Sizinle gü.lü ve pozitif bağlar kurmasını ister misiniz? O halde onunla oyun oynayın! Oyun çocuğun işidir, besinidir, eğlencesidir. 28 Mayıs Dünya Oyun Günü kutlu olsun!

Peki oyun neden bu kadar önemli? Bir çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişmesi için oyun oynaması şart. Oyun oynamak çocuğun sosyal-duygusal, zihinsel, fiziksel gelişimini destekler. Dil becerilerinin gelişimini sağlar. Özgüvenli bir çocuk yetiştirmenin anahtarı oyundur. Çocuklar oyun oynarken gerçek hayat deneyimlerini prova ederler. Böylece yaşantılarında ihtiyaç duyacakları problem çözme, paylaşma, karar verme gibi birçok beceriyi geliştirirler. Gelin oyunun çocuklar için neden bu kadar önemli olduğuna daha yakından bakalım.

Beyinde oluşan binlerce bağlantı…

Oyun oynamanın faydalarından bahsederken ilk akla gelen sosyal beceriler olsa da, oyun çocukların zihinleri için adeta bir yakıt görevi görür. Beyin gelişiminin %90’ı beş yaşına kadar tamamlanır. Çocuklar oyun oynayarak beyinde yer alan nöronlar arasındaki pek çok bağlantıyı güçlendirirler. Bu bağlantılar beyin gelişiminin temelini oluşturur ve kullanılmadığında zayıflar veya kaybolurlar. Kısacası sağlıklı bir zihin için oyun şart!

Oyun hayatın provasıdır.

Çocuklar serbest oyun yoluyla gerçek hayat deneyimlerini test eder ve anlamlandırırlar. Çocukların biz yetişkinler gibi bir yaşam tecrübeleri yoktur. Bu tecrübeyi kazanmanın en iyi yolu oyun oynamaktır. Çocuklar oyunda karşılaştıkları zorluklar sayesinde ileriki yaşantılarında çok ihtiyaç duyacakları problem çözme becerilerini geliştirirler. Oyun sayesinde planlama yaparlar, karar alırlar ve kararlarının sonuçlarını g.rürler. Oyun çocukların öz-düzenleme becerilerinin (stresli bir durumda odaklanarak ve sakinliğini korumak vb.) gelişimini destekler. Bütün bu deneyimler çocukların .zgüvenli olmalarını sağlar. Sonuç olarak hayata hazır olmak için oyun şart!

Duyguları ifade etmenin en iyi yolu.

Duyguları anlamak, isimlendirmek ve ifade etmek çocuklar için çok kolay değildir. Oyunda yaptıkları canlandırmalar sayesinde duyguları hakkında pek çok şey keşfederler. Oyundaki diyaloglarda duygularını ifade etme fırsatı bulurlar. Oyun başkalarının duygularını anlamak için de harika fırsatlar yaratır. Oyun sırasında birçok zorlu anla karşılaşan çocuklar, bu deneyimler sayesinde duygularını daha iyi kontrol etmeyi öğrenirler. Bu yüzden duyguları ifade etmeyi öğrenmek için oyun şart!

İlişkiler, iletişim ve çok daha fazlası…

Oyun çocukların sosyal-duygusal becerilerini geliştirir. Oyun çocukların arkadaşlık kurmayı, bu arkadaşlıkları sürdürmeyi ve iyi geçinmeyi öğrenmeleri için hayati önem taşır. Sosyal ilişkiler her zaman pürüzsüz değildir. Çocuklar oyun oynayarak ilişkilerinde karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmak için stratejiler geliştirirler. Oyun iletişim kurmayı ve müzakere etmeyi öğrenmek için harika fırsatlar sunar. Çocuklar oyun yoluyla sıra beklemeyi, paylaşmayı, empati kurmayı ve adil davranmayı öğrenir. O zaman güçlü ilişkiler için oyun şart!

Çocuklarınızla kurduğunuz bağı güçlendirin!

Çocuklar arkadaşlarıyla ve yetişkinlerle kurdukları oyunlardan farklı beceriler edinirler. Yetişkinlerle oynanan oyun çeşitlilik içerir ve çoğu zaman çocuğun düşüncelerini bir ileri aşamaya taşımasına yardımcı olur. Çocuğunuzla oyun oynayarak onun duygularını ve düşünce yapısını çok daha iyi anlarsınız. Birlikte oyun oynamak çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenine en iyi yoludur. Araştırmalar ebeveynler çocuğu ile oyun oynarken oksitosin hormonunun arttığını gösteriyor (Oksitosin hormonu ebeveyn-çocuk arasında bağ kurulmasında kritik görevi olan bir hormondur). Günde en az 15 dakika yapılandırılmamış, çocuk liderliğinde oyun oynamak çocuğunuzla kurduğunuz bağı güçlendirir. Çocuklarınızla sağlam bir bağ kurmak için oyun şart!

Oyun bir çocuk için beslenmek, uyumak kadar önemlidir! Oyun oynamak çocuklarımızın gelişimi için bu kadar önemliyken, bugün okulda, evde, sokakta oyun için daha fazla yer açmanın ve oyuna hak ettiği kıymeti vermenin tam zamanı!

Senem HAN UYSAL

Bir cevap yazın