Korona salgını hepimizin hayatını değiştirdi. Hastalığa yakalanmamış olsak bile sosyal izolasyon koşulları, haberler, geleceğe d.nük kaygılar hepimizi derinden etkiliyor. Tabii ki çocuklarımızı da. Üstelik bu sürecin uzun vadede çocuklarımız üzerinde nasıl etkiler bırakacağını da bilmiyoruz. Okula gidemeyen, arkadaşlarıyla g.rüşemeyen, açık havada vakit geçiremeyen, yaşam koşullarında çok ciddi değişimler olan çocuklar bu süre.te yetişkinlerin desteğine çok ihtiyaç duyuyor. Bu yazıda sosyal izolasyon döneminde çocuğunuza nasıl destek olabileceğiniz ile ilgili önerilerimizi paylaşacağız.
1-Günlük rutin oluşturun:
Günlük bir rutini olması, her gün aynı şeyleri aynı sırada yapmak çocuğunuzu güvende hissettirir. Sizin de işinizi kolaylaştırır. Çocuğunuzla birlikte kendi koşullarınıza uygun bir rutin oluşturun. Rutinde çocukların fiziksel olarak aktif ve pasif oldukları zamanların dengeli olmasına özen gösterin. Zaman çocuklar için algılaması çok gü. olan soyut bir kavramdır. Yaptığınız rutini somutlaştırmak için görselleştirin. Dilerseniz sizin için hazırladığımız günlük rutin kartlarına ücretsiz olarak ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
2-Sosyal iletişimi sürdürün:
Çocukların da bizim gibi arkadaşlarıyla, aile büyükleriyle sosyalleşmeye çok ihtiyaçları var. Şu anda fiziksel olarak bir arada olamıyorsak, sosyalleşmenin farklı yollarını bulmalıyız. Neyse ki teknoloji burada imdadımıza yetişiyor. Aile büyükleriyle belli periyotlarda g.rüntülü konuşmalar yapmak ve arkadaşlarıyla ekran karşısında birlikte oyun oynamak hayat kurtarıcı olacaktır. Ayrıca çocuklar resimler yaparak birbirleriyle paylaşabilir, yapacakları çalışmalar ile ilgili “meydan okuma” oyunları oynayabilirler. Örneğin çocuğunuz “Okula başladığım ilk gün neler yapmak isterim” konulu bir resim yapabilir, sınıf arkadaşlarından birine meydan okuyabilir ve bu oyunun tüm arkadaşları arasında yayılmasını sağlayabilir.
3-Sorularına kısa ve dürüst cevaplar verin:
Hem bizim hem çocuklarımız için bilinmezlerle dolu bir dönemden geçiyoruz. Onların hastalıkla ilgili sorularına net cevaplar vermemiz ise kendilerini güvende hissetmeleri için çok önemli. Cevaplarınızı olabildiğince kısa tutun. Soruları devam ederse, onların sorduğu .l.üde açıklamaya devam edersiniz. Dürüst davranın. Bilmediğiniz şeyleri bilmediğinizi söyleyin. Çok normal bir durummuş gibi davranmaya çalışmayın. Durumun normal olmadığının çocuklar da farkındalar.
4- Ekran kullanımını kontrol altına alın:
Belki de uygulaması en zor gelen önerilerden biri bu. Elbette ki bu olağandışı koşullarda çocukları ekranla buluşturmamak ya da eski prensiplerinizi sürdürmeye çalışmak pek mümkün değil. Ancak yine de yapabileceğimiz şeyler var. Ekran süresinin eskisine göre daha fazla ama yine de sınırlı olmasına özen gösterin. Çocukların ulaştığı içeriği olabildiğince kontrol edin. Çocukların ekranı, harekete (müzikler, dans videoları vb.) ve sosyalleşmeye (arkadaşlarıyla g.rüntülü konuşmalar vb.) yönelecek şekilde kullanmalarını sağlayın.
5- Hareket olanakları yaratın:
Açık havaya çıkamıyor olabiliriz. Ancak çocukların hareket ihtiyaçları belki de her zamankinden daha fazla. Peki bu ihtiyacı karşılamak için neler yapabiliriz?Günlük rutininize mutlaka birkaç tane dans, spor vb. hareketli saat ekleyin. Ailece bir arada olduğunuz zamanlarda hareket içeren oyunlar oynayın (twister, bir hareket yapıp ne olduğunu tahmin etme, hayvan hareket taklitleri vb.). Hareket ihtiyaçlarını karşılamak için kurdukları zıplama, minderlerden parkur yapma vb. oyunlara anlayış gösterin :).
Hepimiz benzer ve çok zorlayıcı bir süre.ten geçiyoruz. Belki de çocuklarımız için yapabileceğimiz en güzel şey, bu dönemi onlarla daha yakın bağlar kurabileceğimiz bir fırsat olarak değerlendirmek. Çocuklarımıza ihtiyaçları olan duygusal desteği verebilmeniz için yukarıdaki önerilerin faydalı olmasını umuyoruz.